עזרה פסיכולוגית להורים, מכלול ההתערבויות מייעוץ והנחיה, דרך הדרכת הורים לסוגיה ועד טיפול דינמי בהורים כחלק מהמושג טיפול הורי - טיפול פסיכולוגי בהורים ובהורות

הורות שלב התפתחותי חשוב בחיים רוב הבוגרים.  תפקיד, זהות, הוויה ייחודית שמלווה את רוב החיים.

שלהורים יש קושי, עם עצמם, על הילד, במשפחה, הם מתלבטים למי ולמה לפנות. בצדק. יש מכלול סוגי התערבויות טיפוליות עם הורים והורות, רובם מתמקדות דווקא בילד. הטיפול הפסיכולוגי מקורותיו בטיפול במבוגר, עם הוג הלמוט, אנה פרויד, מלאני קליין ואחרים התפתח גם 'טיפול פסיכולוגי בילד', 'טיפול באמצעות משחק' והחלק תחום הטיפול בילד, בילדים. טיפול במבוגר, טיפול בילד, בהמשך התמחות בטיפול במתבגרים. מה לגבי ההורים?  ההורים נשלחו לאנליזות אישיות ולקבוצות תמיכה (סמירנוף, 1965, 'פסיכואנליזה של הילד') למרות שהייתה הכרה בסיסית בתפקידם כמובן ובחשיבות העצומה של המודעות והתמיכה שלהם בטיפול. פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים החלו לעבוד עם הורים, אבל מבני ההתערבויות ואפיים לא הוגדר מספיק. בישראל בעשורים האחרונים רווח המושג 'הדרכת הורים' (ראו בפירוט  במאמרים שלי ובערוץ היוטיוב בסרטונים בנושא). אבל המושג הזה הוא הכללה ומעמיד את ההורה במעמד של תלמיד ומונחה ואת המיקוד במיומנויות שלו/ה ולא בהם עצמם. יש הורים שזקוקים להדרכה הורים, אבל חשוב להבחין מתי נכון שהמוקד יהיה בילד, ביחסים, במשפחה או בהורה עצמו (ראו הבחנה שעשיתי במאמר הזה  אורן, 2011). 

השאלה אם ההורה צריך ייעוץ, הדרכה, תמיכה בטיפול ביחד או טיפול הורי (בו ההורים וההורות היא מוקד הטיפול) היא שאלה שלפעמים הבירור המדויק שלה יעשה במפגשים עם פסיכולוגים המתמחים בעבודה טיפולית עם הורים, או פסיכותרפיסטים מוסמכים שזה עיסוקם ומבחינים בין סוגי ההתערבות השונים. בעבודה האינטגרטיבית עם הורים, תפקיד א.נשי המקצוע להכיר לעומק את המשפחה, כוחותיה וקשייה ולהתאים להם את מסלול הטיפול הייחודי, הנכון להם כעת.

שאנחנו מדברים למשל על 'טיפול הורי', אנחנו מתייחסים לטיפול בהורה, בהורים ובהורות כמוקד עבודה. במודל שפתחתי, כתבתי ואני מלמד ומדריך לגביו 'טיפול דינמי בהורים ובהורות', הדגש הוא על האדם ההורה, הרגשות הקשים והתסכול שהוא/היא חווים כלפי מי מילדיהם או כלפי ההורות שלהם עצמם. זכותו של אדם לבוא לטיפול ולשים במוקד שלה את עצמו בהורותו. הפוטנציאל לצמיחה מתהליך כזה, עבור האדם ההורה, ילדיו, בן/בת זוגו ומשפחתו, גדולים ומרגשים.

 

מניסיוני, כל פניה מובילה למסלול טיפולי בפני עצמו. שאת/ה מתלבטים לגבי קשיים עם הילד, שלכם כלפיו, תסכולים בהורות, פנו לאשת/איש מקצוע בעל ניסיון וראייה אינטגרטיבית. תפגשו מספר פעמים, תספרו בפתיחות על עצמכם ועל המשפחה ונסחו יחד אתו, בהמלצתו/ה, את מסלול התהליך הטיפול לא אתם זקוקים.

 

 

נושא הטיפול בהורות הוא אחד מתחומי המומחיות והעבודה השוטפת שלי בפועל, בטיפול בקליניקה, בהוראה, הדרכה הרצאות ועוד. בין פרסומי (רשימה חלקית):

 

אורן. ד. (2015). הורות במחשבה שנייה – להיות הורה – רגשות, מחשבות ומעשים. הוצאת פרדס: חיפה.

אורן. ד. והדומי. ע. (2018). מדברים גירושים - משחק חוויתי טיפולי למשפחות בגירושים.  קריית אתא: הוצאת סטודיו IGS.

אורן. ד. (2018). הורות יחידנית- לגדל ילד לבד. תל אביב: הוצאת רסלינג. 

אורן, ד. (2021). הורות במחשבה שנייה, עבודה טיפולית עם הורים, מדריך מעשי תיאוריה וקליניקה. הוצאה שנייה מעודכנת ומורחבת. הוצאת פרדס: חיפה.

 
מאמרים:

ישי, ר., אורן, ד. (2006). 'הורות חסומה והורות ממומשת' על הורות כמעשה יצירה ועל תרומתה של הדרכה דינמית באוריינטאציה פסיכואנליטית להורים. שיחות, כרך כ' (3), 251-264.

אורן, ד. (2011) טיפול בהורות: הבחנה בין סוגי התערבויות טיפוליות עם הורים ומקומו הייחודי של טיפול דינאמי בהורות. פסיכו אקטואליה - רבעון הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, ינואר 2011, 15-27.

Oren, D. (2011). Psychodynamic parenthood therapy: An optional concept for therapeutic work with parents and parenthood. Clinical Child Psychology and Psychiatry. (CCPP), 11,2011 by SAGE Publications Ltd.  Doi: 10.1177/1359104511426403. Published in 17 issue 4 October 2012. p. 553-570.

אורן, ד. (2015). טיפול פסיכו דינמי בהורות – מודל עבודה לטיפול בהורים ובהורות, חברה ורווחה, גיליון ל"ה, 4 (דצמבר 2015): 507-535.

אורן, ד., זהר, ס. (2016). המרחב הפתוח -  התערבות טיפולית להורים עם קשיי תפקוד

סטינג ייחודי לסיוע להורים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. פסיכולוגיה עברית.

אורן, ד. (2016). לשהות או לשחרר - התנהלות עם רגשות במסגרת עבודה טיפולית עם הורים. פסיכואקטואליה. גיליון ינואר, ע"מ 48-51.

ישי, ר., ישי, ג'., אורן, ד. (2019).  "הורות בלתי אפשרית" –טיפול בהורות חסומה כתוצאה מתגובת דחק לאירועי חיים שליליים. נדלה מתוך אתר פסיכולוגיה עבריתhttps://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3775

טנא, צ. (2019). ראיון עם ד"ר דרור אורן עם צאת ספרו הורות יחידנית – לגדל ילד לבד, הוצאת רסלינג, תל-אביב, 2018. מדור פסיכולוגים יוצרים, פסיכואקטואליה, גיליון ינואר, ע"מ 51-54.

יהב, ר. (2019). סוקרים ספרים: הורות יחידנית – לגדל ילד לבד. חברה ורווחה, ל"ט (2), 381-373.

אורן, ד. (2020). טיפול דינמי בהורים (PPT) – סקירה עדכנית של יישום המודל לטיפול ממוקד בעולמו הפנימי וברגשותיו של ההורה. פסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3950

‏אורן, ד., רון גל, ה. (2020). מן השדה: פורום אמפטי"ה-מענה למטפלי הורים בימי הקורונה, פסיכואקטואליה, גיליון אפריל, 46-49.

Oren, D. (2020). Dynamic parenting therapy - A current review of Psychodynamic Parenthood Therapy (PPT). Journal of Psychiatry and Psychology Research (JPPR), 3(2): 160-163.

Oren, D. (2020). Parenting Experiences of Single Parents by Choice and the Challenges, Dilemmas and Practical Implications - An Innovative Study. Journal of Psychiatry and Psychology Research (JPPR), 3(3): 164-172.

אורן, ד. (2020). טיפול דינמי בהורים (PPT) – סקירה עדכנית של יישום המודל לטיפול ממוקד בעולמו הפנימי וברגשותיו של ההורה. פסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3950

Oren, D., & Hadomi, E. (2020). Let’s Talk Divorce-An Innovative Way of Dealing with the Long-Term Effects of Divorce through Parent-Child Relationships. Journal of Divorce & Remarriage, 61(2), 148-167.‏

אורן, ד., רון גל, ה. (2020). מן השדה: פורום אמפטי"ה-מענה למטפלי הורים בימי הקורונה, פסיכואקטואליה, גיליון אפריל, 46-49.

אורן, ד., רון גל ה. (2020). התמודדות הורים עם פחדים וחרדות אצל ילדים. קורס של משרד הבריאות וקמפוס IL. בעריכת סטודיו גע דע, הוצאה יוני 2020. https://campus.gov.il/course/health-gov-health-anxietyinchildren101/

אורן, ד. (2020). עבודה טיפולית עם הורים ומשפחות בימי הקורונה. פורסם בתאריך 1/4/20. באתר בטיפולנט.

https://www.betipulnet.co.il/particles/Parents_and_Family_During_Corona

 

ועוד