המחנך אברהם אורן (1992-1936)

אברהם אורן זכרונו לברכה היה מנהל בית הספר 'רוגוזין' מגדל העמק, לימים 'אורט רוגוזין' לאורך עשרים וחמש שנה (1992-1967).
בתקופה זו  התפתח בית הספר והפך לאחד מבתי הספר המובילים בארץ. אורן עם הצוות המסור של בית ספרו זכה בפרסי חינוך ומשך אליו אנשי חינוך ואנשי אקדמיה שרצו להכיר, לקחת חלק וללמוד את העשייה החינוכית שנוצרה ב'רוגוזין'.

אברהם אורן, בנם של דוד וחנה אהרונוביץ ז"ל נולד בירושלים בשנת 1936. שרת כקצין בחטיבת גבעתי ועם סיום שירותו הצפין עם בחירת ליבו תמר לבית קניאל - מונזון ז"ל (נפטרה בשנת 2013) לעבוד כמדריך גדנ"ע. לאחר מכן עבד כמדריך חברתי ב'רמת הדסה' בטבעון. למד פילוסופיה וחינוך. הפך מחנך בבית הספר 'גורדון' בקריית חיים. בגיל 27 התמנה למנהל בית הספר 'גמנסיה הומנית' בחיפה. אברהם אורן, יחד עם אשתו תמר (זיכרה לברכה), התגורר בחיפה והקים משפחה ובה ארבעה ילדים: אורנה, אמנון, דרור וקובי.

הפואמה הפדגוגית של אברהם אורן

'אורן', כפי שנקרא בפי כול, היה מחנך בנשמתו וחלוץ בעשייתו החינוכית. בין תחומי העשיה פעל בתחומים הבאים: תוכנית האינטגראציה, הכנסת מסגרת קבועה של שיעורי מחנך, שעורי מחנך שכבתיים לקרוב נושאי אקטואליה לנוער, תוכנית חינוכית קהילתית (יע"ף - יעדי עיירות פיתוח), השתלבות בתוכניות ארציות כמו של"פ (שמינסטים לעיירות פיתוח) ועוד. עבודתו של אורן זכתה להכרה. הוא לקח חלק ועמד בקשרים עם אנשי אקדמיה במכללת 'אורנים', באוניברסיטת חיפה ובמקומות נוספים.

בית הספר 'רוגוזן' שזכה לצוות מסור וייחודי, הוכר ב1979 כאחד משמונת בתי הספר המצטיינים והייחודיים בישראל. ב1987 זכה בפרס על טיפול בנוער מיוחד ובשנה זו גם הצטרף לרשת 'אורט'. בשנת 1991, יחד עם צוות מורי האנגלית, זכה בית הספר בפרס החינוך של רשת אורט.

תוכניתו יעדים לעיירות פיתוח אומצה על ידי שר החינוך דאז ויושמה תחילה בעיירות פיתוח ואחר במקומות שונים ברחבי ישראל. עם הזמן שימשה תוכנית זו כאחד היסודות להקמת 'התוכנית למחויבות אישית' או בשמה כיום 'התוכנית למוערבות חברתית'. במגדל העמק התוכנית מורחבת לעזרה רחבה ושיתוף הנוער בקהילה. מתוך תפיסת היסוד של אורן כי בני הנוער ובית הספר צריכים להיות משולבים ולקחת חלק פעיל בקהילה שלהם. מידי שנה, עם פתיחת שנת ההתנדבות נערך כינוס גדול, חלקו מוקדש לזכר עשייתו של אברהם אורן ומורשתו ומדברים בו מתנדברים הפעילים למען הקהילה.

פעילות חברתית ופוליטית

אברהם אורן היה חבר הנהלת תנועת החרות. ב1981 יזם יחד עם חברים תנועה למען 'ליכוד הליכוד' שנועדה את הסיעות חרות הליברלים ולע"ם לכלל תנועה אחת - 'הליכוד'. עוד על מהלך זה ניתן ללמוד אצל חיים יבין בפרק הראשון של הסדרה 'הנבחרים' מתייחס למהלך ולהשפעתו על בחירות של שנת 1981. בשנת 1984 יזם את תנועת 'אקדמאים לאומיים' ולאחר מכן הקים בחיפה תנועת נוער פוליטית בשם 'נוער הליכוד/נוער לאומי'. אורן במקורו ממשפחה ירושלימית וותיקה. הוא התגאה תמיד בהיותו דור 13 בארץ (בן למשפחת אהרונוביץ, ונצר למשפחת הורוויץ) והיה קשור למסורת היהודית. בהקשר זה לקח חלק בהנחלת תוכנית חינוך ביהדות והיה חלק מועדת שנהר שבדקה נושא זה.
היה מפעילי 'התנועה לארץ ישראל יפה'.

הביע עמדות ערכיות ברמה ציבורית, גם כאשר היו שנויות במחלוקת. כך למשל בעת שביתת המורים הגדולה, הביע עמדה לעומת הרוב השובת וקרא למורים לא לשבות ולנקוט דרכים אחרות לקידום ענינם.

אברהם אורן חלה בסרטן שהתגלה בטקס סיום שנת הלימודים ב1992. אברהם נאבק במחלתו באומץ ואף חזר לזמן קצר לנהל את בית ספרו עם תחילת השנה שלאחר מכן, הסרטן הופיע מחדש והוא נפטר חצי שנה לאחר גילוי המחלה ב23/12/92.

מורשתו

עבודתו החינוכית של אברהם אורן משפיעה ומונצחת ברוח בית הספר אורט רוגוזין, בתוך אתר בית הספר הוקמו דפים להנצחתו שנערכו בניצוחה של גברת טרז בן חמו ועמיתים. שכבה ח' העוסקת בפעילות התנדבותית מעלה מידי שנה את פועלו. בבית הספר קיר לזכרו ומורשתו ניכרת גם לאחר שני עשורים. מנהל בית הספר שהמשייך אחריו, מר שלמה גולדמן, יחד עם צוות מורים מקצועי, הושפע והמשיך לפעול על פי ערכים חינוכיים בהם אורן דגל. דלת פתוחה של מנהל וקשר ישיר וחם עם תלמידים, מעורבות, חינוך לאכפתיות, מסירות של צוות שפועל כדי לחנך ולעצב דור, אלה המשיכו וממשיכים שנים אחריו.

אברהם אורן בעצמו כתב בזמנו ספרים לכיתות הגבוהות במתמטיקה ובגאוגרפיה.
בעקבות פועלו וההערכה הרבה שרכשו לו רבים, נכתב ב1995 הספר הפואמה הפדגוגית של אברהם אורן.

בספר זה מובע ספור פועלו ודרכו החינוכית, ולצידם מופיעים שני שערים ובהם מאמרים בחינוך, הוראה ויהדות של אנשי חינוך ידועים מרחבי המדינה.
בספר פרקים של : יובל דרור, רחל הרץ-לזרוביץ, יוסף פריאל,
שלמה שרן, מיכאל חן ואודרי אדי-רקח, דבורה קלקין-פישמן, עמנואל גרופר,
שלמה צדקיהו וכנרת תמיר, אילנה פלזנטל וישראלית רובינשטיין,
עודד שרמר, ישעיהו תדמור (מנהל בית הספר הראלי העברי בחיפה בעבר, ועומד בראש 'התנועה להעצמת הרוח בחינוך', כיום), ומר רפאל ירחי.
את פרקי הספר חותם אחיו של אברהם אורן ז"ל - איש החינוך הירושלמי הכותב ומפתח מודלים ורעיונות בתורת ההוראה ובחינוך ליהדות שמעון אורן.

על עבודתו של אורן ניתן לקרוא גם בעבודת התזה של דוד ביתן
"מנהיגותו של אברהם אורן ז"ל והשפעתו על בית הספר התיכון 'אורט רוגוזין' במגדל העמק 1967-1992", עבודת שפורסמה בשנת 2006 ונעשתה בהנחייתו של פרופ' יובל דרור.

להורדת הספר בגרסת pdf

לקבל עותק מודפס לפנות אלי