חשיבה אינטגרטיבית בטיפול בהורים ובהורות פרק מתוך הספר 'הורות במחשבה שנייה עבודה טיפולית עם הורים' מדריך למטפלי הורים ולהורים סקרניים

ד"ר דרור אורן

 

הקדמה

עבודה טיפולית עם הורים, היא חלק מהותי בכל טיפול פסיכולוגי, בוודאי בטיפול בילדים, במתבגרים ובטיפול משפחתי, אך גם כרכיב בטיפול במבוגרים, בין אם הם הורים ובין אם הם גם הורים וגם בתוך סבאות. הספר "הורות במחשבה שנייה - עבודה טיפולית עם הורים מדריך מעשי, תיאוריה ופרקטיקה" הוא מעין מדריך למטפלי הורים. התחום של טיפול בהורים נמצא בהתפתחות ובתנופה בשנים האחרונות, ולראשונה בישראל מוצג בספר עיבוד מקיף של מכלול ידע ופרקטיקה לכלל מדריך מעשי למסייעים להורים. מטרתו לאפשר לכלל אנשי המקצוע הפוגשים הורים בקליניקה הפרטית והציבורית, להעמיק ולייעל את עבודתם בטיפול ההורי.

המהדורה המחודשת של הספר, אשר ראתה אור לאחרונה, מאגדת את הידע הקליני והאקדמי העדכני ביותר, בהמשך למהדורה הקודמת שזכתה לתהודה חיובית ביותר. כך הספר כולל התייחסות למגוון דרכי ההתערבות, ייעוץ, הדרכה, טיפול הורי, בהורות ובהורים. כמו כן, פרק נרחב מתייחס לגישות עדכניות ונוצר מתוך שיח, שיתופי פעולה ותרומה של מומחים מובילים בתחום (לפי סדר השתתפותם): מר אריה טבעון, גב' הילה אלקיים, ד"ר טל קרתי, פרופ' נורית ירמיה, פרופ' אסתר כהן, גב' ג'ו ישי ומר רפי ישי.

הכתוב בספר מבוסס על שילוב של ניסיון קליני רב שנים ותפיסה אינטגרטיבית ייחודית. מטרתו להרחיב את האמצעים לסייע להורים להעניק הורות מיטיבה ולשיפור רווחה נפשית של משפחות. בספר ניתן למצוא כלים מעשיים, לצד חשיבה קלינית ותיאוריה. בין הנקודות המרכזיות המופיעות בספר ניתן למצוא:

• 12 גישות מרכזיות בעבודה עם הורים, מוצגות מתוך תפיסה אינטגרטיבית ומשלבת.
• תיאורי מקרה מגוונים המציגים עבודה עם הורים ובני משפחה. 
• מכוון ייחודי ומקיף המציע הדרכה מתהליך ההיכרות עם הורים וילדים ועד בחירת והבניית הטיפול.
• סקירה של מודל הטיפול הדינמי בהורים ובהורות (אורן, 2011), שייחודו במיקוד בעולמו הפנימי של ההורה. המודל משורטט מהמפגש הראשוני ועד סיום הטיפול, תוך הסבר על התפיסה, הרציונל שבבסיסו והעקרונות ליישומו.

הספר מחולק לארבעה שערים:

1. השער ראשון בספר עוסק באתגר ההורות בתקופתנו: שלבים, סגנונות ומעגל החיים; הוא עוסק הורות בעידן הפוסט־מודרני, על המחיר של תחושות האחריות והאשמה הנלווים אליה, מסביר מה הם שלבי התפתחות וסגנונות הורות, ונוגע בציפיות, מפתחות לאושר והורות במעגל החיים.

2. השער שני (חדש) עוסק בהרחבה בעבודה טיפולית עם הורים, גישות ואנמנזה: הוא מסביר מה היא חשיבה אינטגרטיבית בטיפול עם הורים והורות; סוקר באופן ייחודי 12 מפתחות ושערים לעבודה עם הורים; ומציג לקרוא מחוון אנמנסטי מקיף לעבודה עם הורים, ועם ילדיהם לפי הצורך (אנמנזה ואינטייק מורחב).

3. השער שלישי עוסק התבוננות בהורות ומבני התערבות (סטינג): בתוך כך מה היא הורות בטיפול ובאילו מבני טיפול ניתן להוציא אותה אל הפועל?; כמו כן, הוא מדבר על התערבויות, בין הדרכה לטיפול ומציג סיפורי אבות ואימהות; בהמשך גם הרחבה לגבי עבודה עם הורות לילדים עם צרכים מיוחדים, בעיות חברתיות, גירושין ועוד.

4. השער רביעי עוסק במודל הייחודי של טיפול דינמי בהורים ובהורות, בו המוקד הוא עולמו הפנימי של ההורה: בשער ניתן למצוא הרחבה לגבי דילמת גיוס ההורים לטיפול, חיבור בין טכניקות להתערבות עומק אינטגרטיבית (מתי למי ואיך) שלב אחרי שלב, ליישום המודל ועוד.

מתוך האתר 'בטיפולנט':

לקריאת הפרק התשיעי - חשיבה אינטגרטיבית בטיפול בהורים ובהורות - לחצו כאן

https://www.betipulnet.co.il/particles/Integrative_thinking_in_parenting_and_parent_therapy