משחקי מוות - על רולטות למיניהן והתמודדות איתן במערכת החינוך

 משחקי מוות - רולטות למיניהן והצעה להתמודדות בבית הספר

1. כללי:

רולטת חנק, רולטת כביש, רולטת גשר, הם שמות שנתנו בשנים האחרונות ל"משחקים" חברתיים בהם משתתפים קבוצות של ילדים/נערים. הילדים הללו קופצים לפני רכב נוסע, חונקים עצמם עד רגע לפני איבוד הכרה וכיוצא באלה. הרעיון הוא להעיז לעשות משהו מסוכן, לחוות את ההתרגשות, הסיכון, האדרנלין, ההנאה (הפיזית) לעתים, ולצאת מכך ללא פגע.
בדרך כלל מסתכלים על פעילות זאת כדפוס התנהגות קיצוני השייך להתנהגות התבגרותי חריגה (אם כי לא מאד נדירה). אנו נוטים לחשוב כי המתבגרים שנוטלים בכך מגיבים על פי רוב ללחץ חברתי, לרצון להיות חלק, לשעמום ולמגוון קשיים פסיכולוגיים אישיים. כאשר מאתרים קבוצה כזו, הילדים מכחישים וההורים נוטים להכחיש יחד איתם ולגמד את האירוע/ים וחומרתם. הסיבה לכך היא ברורה, קשה להורה לתפוס את העובדה שילדו יצא מהבית, במטרה ברורה, או נגרר למשחק שבשניות וללא סיבה הביא אותה כפסע למוות או לנכות חמורה. אנשי מקצוע השומעים את המתבגר מדבר בהנאה על הסיכון וחושבים על ציר בדיקת גבולות הגוף , בדיקת היכולת והשיוך החברתי, יכולים להבין את מעשהו של המתבגר כביטוי קיצוני לצורך קיים ומכאן לפעול. ההורה, וגם איש החינוך, פעמים רבות ידחו על הסף את האפשרות הזו. יש לציין כי ברור לאנשי המקצוע שסך המקרים המדווחים/ או הנגלים למבוגרים הוא רק חלק קטן מכלל פעילות כגון זו המתרחשת בפועל.

כאשר בבית ספר יש שמועות על ילדים שעסוקים בפעילות זו (לא מידע קונקרטי), רצוי להפעיל נוהל של התמודדות :

2. נוהל טיפול מערכתי בחשד לתלמידים מעורבים במשחקי מוות :

  1. התכנסות צוות לשעת חירום (צל"ח) הנהלה, פסיכולוג, יעוץ.
  2. החלטה על נוהל ברור מקיף, שיעשה בבת אחת כלפי כל התלמידים שאולי מעורבים (תוך ניתוק יכולת לקשר SMS או אחר בזמן הברור). כחלק מהברור ההנהלה אחראית על הרחבת היקפו עד מיצוי הבנת התהליך הקיים.
  3. זימון הורי התמידים המעורבים לבית הספר וידועם.
  4. הודעה מיידית לגורמי רווחה/משטרה/חינוך, בהתאם לטיב המידע. לעתים הודעה זו תקדים הבאת הורים, כי ישנו צורך שגורמים חיצוניים יהיו בחלק מהשיחות עם המשפחות.
  5. הבהרה לתלמידים כי גם אם האירוע מחוץ לבית הספר, חברת המבוגרים רואה את המעשה כאסור ומחייב הפסקה של פעילות זו ופניה לקבלת עזרה רגשית.
  6. מעקב פסיכולוג ויעוץ שהילדים מקבלים טיפול קבוצתי/פרטני, על ידי הגורמים הציבוריים או באופן פרטי.
  7. שיחות יועצת עם התלמידים למעקב
 

3. פעילות כיתתית

במקביל, אם בבית הספר מדובר הנושא של ילדים שלקחו חלק אחרי בית הספר ואל אחת כמה וכמה עם המשחק חדר גם למסגרת החינוכית,  הפעילות המוצעת כאן תאפשר התייחסות ודיון בנושא זה בכתה. הפעילות תיערך על ידי יועצת/פסיכולוג יחד עם מחנך/ת הכתה. הדיבור והדיון עשויים להיות מורכבים וחשוב שיהיו בו לפחות שני מבוגרים, רצוי איש יעוץ/טיפול ואיש חינוך יחדיו

מטרות הפעילות הן :

להביא להכרת הילדים כי משחקי מוות (דוגמת רולטת החנק) גורמים נזקים, מסכנים ומוליכים לפציעה ולמוות. 

להדגיש את ערך החיים ואת הדרכים השונות להתמודדות עם מצוקות/ שעמום/חוסר תיקווה.

להבהיר כי כמבוגרים אנחנו רואים בזעזוע ובחומרה רבה את המעשים.

לפתוח דיון בכתה – בימים אלו נחשפנו לתופעה מדאיגה ביותר. תלמידים מבית הספר לקחו חלק בפעילות של מה שמכונה  "רולטת כביש" "רולטת חנק" או "נירוונה". הילדים הושעו והחל טיפול באלו שנודע לנו שלקחו חלק במשחקי המוות. יש שמכנים בטעות את הפעילות שהזו משחקים אבל כמובן שמדובר "משחקים" עם המרכאות - שהרי מדובר בפעילות חברתית, קרי משחק אבל ברור שמושג זה שבעיקרו מתייחס לפעילות ילדית אינו הולם לפעילות המסוכנת שנעסוק בה בשיחה זו

שלב א' - שאלות לדיון :

- מה אתם יודעים על "משחקים" מסוכנים?
- איזה סוגים אתם מכירים? (לתת לילדים לדבר ולא להדגים!!!! אנחנו לא רוצים ליצור מצב של גירוי)
- למה כדאי ו/או לא כדאי להתנסות בפעילויות שכאלה?
- אלו סיבות יכולות להניע נער/ה להשתתף או לראות?
 



שלב ב' -  הסבר
 
הסבר על התופעה כמו דוגמת הפרוט המובא כאן (לא להיכנס לפרוט יתר, כדי לא לגרות סקרנות. הידע עצמו יגרום לאפקט הזעזוע וירתיע). לעתים רצוי לערב רופא או אחות (כמו במקרה רולטת חנק) שיסביר כיצד החזקת קנה הנשימה מספר שניות כלול להפוך ברגע לאירוע בעל נזק בלתי הפיך. לתת דוגמאות למקרים דומים שהסתיימו בנכות או מוות אם ידועים.

מהי רולטת חנק ?
מצב בו כמה ילדים מתאספים יחד כמה ילדים בדרך כלל.  שני ילדים/או יותר חונקים ילד, לעתים הילד בעזרת מגבת/חבל חונק את עצמו ושאר הילדים עומדים במעגל סביבו. כאשר הילד מגיע אל סף אובדן ההכרה הם משחררים אותו והוא נופל. שאר החברים תופסים אותו. יש מתבוננים אולם רוב הילדים לוקחים חלק כחונקים ונחנקים. הילד הנחנק יכול לאבד הכרה, או לחזור אליה. להיכנס לקומה או אף להיכנס לפרפור ולפרכוס ולסיים את התהליך במוות.

מהי רולטת כביש?
מצב בו ילדים מתאספים ליד כביש, וכאשר רכב מתקרב, הם חוצים במהירות את הכביש לפניו. כאשר נחשב יותר המעשה ככל שהמכונית קרובה והסכנה היתה ממשית. כמובן שלא מעט פעמים פעילות זו נגרמת בתאונה ובפציעה, מלבד הנזק הנפשי שהיא עלולה לגרום לנהג שהופתע על ידי ילד שקפץ לפני רכבו בהפתעה.

השלכות רפואיות אפשריות:
פציעה, התעלפות, אובדן הכרה, נזק מוחי, מוות. 
יש  ילדים שאינם מודעים מספיק לסכנה או שהם מכחישים את סיכון החיים העצום בפעילות.
ברולטת חנק ההנחה הבסיסית אצל הילדים היא שאם הילד לא נכנס ל 'קומה' או נפטר בפעילות הוא לא ניזוק – זו כנראה הנחה מוטעית. החניקה מביאה למחסור חמצן למוח ולהגברת הלחץ התוך גולגלתי ודבר זה שלעצמו יכול להיות בעל השלכות כבדות משקל – אנסה לצרף מאמר רפואי בענין זה

השלכות חוקיות :
ילד בקופץ לפני רכב נוסע מבצע עברה. ילד חונק ילד או מדגים חניקה הוא ילד שמבצע בעצם תקיפה. אם הילד האחר ימות הוא יואשם בהריגה או סיוע להריגה. דהינו יש השלכות חוקיות רחבות.

מבחינת בית הספר
תלמיד שנודע כי השתתף ברולטה כל שהיא הוא עבור אנשי החינוך והטיפול נתפס כילד שיש לו בעיה. בין אם הבעיה היא כניעה ללחץ חברתית, בין אם שיקול דעת מוטעה ובין אם רצון למות או למשוך תשומת לב – הילד זקוק להערכה מקצועית של אנשי בריאות הנפש.
מבחינת בית הספר – המעשה הוא מעבר על קו אדום על כל המשתמע מכך.

טיפול :
 התופעה המדאיגה הזאת  מתרחשת לצערנו במקומות שונים בארץ ובעולם. חשוב לדעת כי יש נסיון בעזרה  לילדים שלוקחים חלק במשחקי המוות לצאת מההתמכרות זו לסיכון. ילדים שמתעשתים, מקבלים תמיכה, עושים תהליך של ליווי וטיפול רגשי יכולים לפתח מהלך של התבגרות בריאה.
 



שלב ג' - מדוע נערים ונערות עושים זאת ?

- הנאה. ילדים מדברים על הנאה. לא להתכחש לכך שאולי זה מהנה. אולם מדובר בהתמכרות ובסיכון חיים. לדבר על ההבדל בין הנאה להתמכרות, בין צורך בריגוש לבין איבוד שליטה.
לדבר על לחץ חברתי, נסיון להראות גבריות, להתמודד עם פחדים, לבדוק את גבולות הגוף, להתנסות במסוכן.
לדבר על משאלות מוות – מתוך שעמום, בעיות אישיות, בעיות בבית, כעס על ההורים/המבוגרים בכלל, תחושת חוסר תיקווה.

מהם הגבולות להתנסויות בהם אני לוקח/ת חלק?
מה אפשר לעשות עם חוסר תיקווה?
למי כן אפשר לפנות?   (לתת גם טלפונית של עזרה)
מטרה: לחזק רשת חברתית, פניה לעזרה, תחושה של מוצא אפשרי גם שהכל נראה אבוד.
 

 

שלב ד' – לשתף במצוקות. להיעזר ולעזור לאחר

שאלת מליון הדולר – למה לא מספרים אם יודעים?
[חלק מהילדים חושבים שהמבוגרים ידעו- עקרון האחריות המתחלקת] כמתבגרים יש לדון איתם בנושא של הפניה למבוגר שניתן לסמוך עליו כדרך להתמודד עם שאלות קשות.
בסיום – להציע, אם מישהו מרגיש או ירגיש צורך בעקבות שיחה זו לדבר באופן אישי, הדלת של היועצות, הפסיכולוג, איש צוות שנוח לכם לדבר איתו – פתוחה.
 

4. מחשבות לקראת דיון בביה"ס והערכות להמשך טיפול :

 
- בתום האירוע יש לקיים ישיבת צ"לח (צוות לשעת חירום) מחודשת כדי לבדוק לברר אם כל הילדים עברו שיחה. שתפו פעולה והושעו
- לאפשר קו פתוח להורים שבמצוקה או צריכים תמיכה בימים הראשונים.
- הדגיש לתלמידים/לצוות כי ההשעיה היא קודם כל על בסיס עקרון 'קו אדום' ומכאן תפקיד הצוות לדון בטיפול ההמשכי על כל היבטיו.
- במידה ולגבי חלק מהתלמידים לא רצוי שיהיו בביתם למצוא מסגרת בבית הספר שתכיל אותם בזמן ההשעיה
- שהשעיה לתלמיד דף עבודה שבו יתאר מעשיו, מניעיו, במה טעה ומה למד. בחזרה מההשעיה תלמיד חוזר עם הוריו. במידה ונמסר כי החל/קבע טיפול רגשי, לבקש:
  1.  ויתור סודיות לקשר עם מטפל
  2. להעביר מסר כי יתכן ויהיה צורך שהתלמיד והוריו ייקחו חלק גם בתהליך קבוצתי שיערך במקביל.
  3. קבלת התלמיד למסגרת היא בהתרעה.

 
לקריאה נוספת 

תופעת ה 'רולטות' נתפסת תחת הקטגוריה של התנהגות מסוכנת, ראה למשל באתר שפי"נט :
גורמי סיכון ואותות מצוקה לאובדנות
או בהתייחסות להקשר של לחץ קבוצתי, ראה

התנהגויות סיכוניות ואתיקה בעבודה עם ילדים בסיכון, מקראה, בהוצאת עמותת עלם.

לעתים תכופות ההתיחסות לרולטות למינהן היא כאל סוג של התנהגות אובדנית או התנהגות בסיכון. ראה גם 'על החיים ועל המוות – אובדנות בקרב ילדים ובני נוער', אתר בטיפולנט , 2008

ראה גם בהרצאתו של ד"ר דוד גרין השימוש בסמים ואלכוהול אצל מתבגרים – הסיכון המסוכן באתר בית ברל 


מאמר זה הועבר לצוות חינוכי לראשונה כפעילות בשנת 2002 ועבר עדכון עם מקרים נוספים בשנת 2008.