איך מודיעים לילדים על גירושים? מכוון להורים - חלק ב' השיחה עצמה

בשיחה עצמה - עדיפות (אם אפשר) נוכחות שני ההורים וכל הילדים יחד

לקראת שיחה/ שיחות אלה, יש לוודא שהילדים פנויים ולהודיע להם שרוצים לדבר איתם כולם בשעה מסוימת (לא להודיע ימים מראש, אבל כן שעות לפני). חלק מהילדים יבינו מנוסח ההודעה שמשהו חשוב מתרחש במשפחה ויבואו בציפייה מסוימת.

בשיחה, צריכים הילדים לשמוע את שני ההורים מדברים. גם אם זה מאד קשה, לפחות לכמה מלים. זאת בלי קשר למי יוזם הפרידה. עדיף לא להיכנס לפרטים טעונים, לגבי מקור השבר בין ההורים. אלה להעביר מסרים כללים. כמו: לא הסתדרנו, ניסינו, מצטערים, הפתרון שהגענו אליו הוא הפרידה/הגירושים. הכול, תוך חזרה על המסר החשוב שהוא - נשאר ההורים שלכם לתמיד, למרות שלא נהיה עוד בני זוג ולא נחיה יחד.

חשוב בהודעה לציין מה מתוך שגרת החיים של הילדים נותר כשהיה ואם משתנה דבר מה להסביר בדיוק כיצד. אם בעוד זמן מה, יעזוב אחד ההורים את הבית, יש לתת מועד ולציין (אם כבר קבעתם הסדרים) מה יהיה לאחר מכן. בשלב ראשוני אין צורך להרבות בפרטים. אלו יכולים להינתן גם בהמשך. עצם ההודעה על השינוי והתמודדות עם תחושות ושאלות הילדים, היא במוקד ההודעה והשיחות הראשונות.

עיתוי ההודעה

חברי המשפחה זקוקים לזמן לעכל רגשית, להיות, לשאול להתבטא. לכן חשוב שההודעה לא תהיה בבקר של יום עבודה/לימודים, או לקראת נסיעה של מישהו מחברי הבית. עדיף שההודעה תעשה לקראת זמן שהייה יחד, סופשבוע או חופש. אם כל הקושי להישאר שם, שילד/ה הולכים לחדרם וחוזרים, שבוכים או שלא רוצים לדבר, עדיפה הנוכחות ההורית ברקע. גם כדי שהילדים יוכלו לחזור בשאלות, התייחסויות ותגובות.

חשוב שהילדים יבינו, ההחלטה אינה שלהם ולא בגללם. היא של ההורים המבוגרים. לא תמיד לילדים קל להבין מה מוביל את החלטות המבוגר וזה בסדר.

רצוי שכהורים, תעבירו מסר שלמרות שההחלטה היא שלכם, תשתדלו להיות קשובים לקושי ולחשוב עם הילדים מה יכול להקל עליהם לעבור את השינויים.

* אין בדברים החלפה לייעוץ מקצועי. במידה ויש מתח רב וחששות לקראת ההודעה - פנו והתייעצו אנשי מקצוע.

 

 

 

להתייעצות אישית יותר ניתן לפנות אלי במייל dr.dror.oren@gmail.com  או דרך צור קשר באתר.

להרצאות לקהילות ולקבוצות של גרושים/ות ניתן לפנות דרך הטופס הבא

את המשחק 'מדברים גירושים' ניתן לרכוש ישירות. למשחק חוברת הסבר להורים, כיצד להשתמש בו, מה ואיך אפשר לעשות כדי להתאים אותו לצרכים שלך ושל הילד/ים.